Ako trávia Vianoce Kamzíci?

Pre hokejistov či trénerov bývajú vianočné sviatky netradičné. Ich práca často mení plány a musia sa vysporiadať s trávením tohto času mimo kruhu rodiny. Ako je to v prípade členov kádra HK Poprad?

Peter Lichanec: U nás máme tradičné vianoce. Polievka je kapustnica bez mäsa, nechýba ryba či šalát. Udržujeme zvyk prekrojenia jablka. Celý deň u nás absentuje iné ako rybacie mäso. S otcom tradične čakáme do polnoci, aby sme si mohli dať rezeň. Tentokrát to bude trochu iné, keďže Vianoce trávim v Poprade s priateľkou Katkou a rodičmi či jej súrodencami, takže som zvedavý, ako to bude vyzerať.

Ľubomír Dinda: Štedrý deň budem tráviť s rodičmi, bratom a sestrou. Zvyky sú u nás tradičné. Varí sa kapustnica a na večeru budeme mať lososa so zemiakmi. Po nej si rozbalíme darčeky a idem s priateľkou na polnočnú omšu.

Samuel Mlynarovič: Keďže nie som ešte ženatý, Vianoce trávim doma s rodičmi, sestrou, babkou a dedom. Okolo obeda ak počasie dovolí si chodím zahrať na rybník s kamarátmi hokej. Potom trávim čas doma v kruhu rodiny. Pozeráme rozprávky a pripravujeme večeru. Nejaké špeciálne tradície nedodržiavame. Po večeri a rozbalení darčekov sadnem do auta a idem za priateľkou, kde budú nasledovať ďalšie, pretože som celý rok poslúchal a si ich hádam aj zaslúžim (smiech).

Boris Česánek: Pred štedrou večerou sa pomodlíme, dáme si oplátku s medom a nasleduje tradičná kapustnica s údeným mäsom a hubami. Ďalším chodom je zemiakový šalát s rybou. Po večeri prekrojíme jablko, ktoré nám ukáže, či budeme zdraví a prichádza čas na darčeky. Všetko to ukončíme polnočnou omšou.

Andreas Štrauch: Štedrý večer u nás prebieha tak, že mama od rána pripravuje večeru. Samozrejme jej pomôžeme ak je treba (smiech). Nemôže chýbať sledovanie klasických rozprávok, popri tom sa stále niečo je a rozpráva v kruhu rodiny. Pred večerou smerujú naše kroky do kostola. Pred samotným jedlom sa pomodlíme. Na stole máme tradičné chody, čiže klasická kapustnica, ryba, šalát, bobálky. Keďže ten ja nemusím, mám pripravené zemiaky. Po večeri ideme k stromčeku a rozbaľujeme darčeky. Keď už je po všetkom, len si ľahneme do obývačky, rozprávame sa, pozeráme rozprávky a veľa jeme (smiech).

Jimmy McDowell: Vianočnú tradíciu, ktorú si z môjho domova ponechám je pozeranie filmu „Vianočný príbeh“. Pozerám ho každý rok už od svojho detstva. Darčeky otvorím až vo februári, pretože vtedy do Popradu príde moja priateľka a je to niečo, čo sme sa rozhodili urobiť spolu. Nie som si istý, čo bude na tohtoročnom vianočnom menu na Slovensku, ale doma zvyčajne pripravujeme moriaka a šunku, zemiakovú kašu s mäsovou šťavou (mashed potates with gravy), kukuricu, ovocný šalát a potom tzv. ‚Green Bean Casserole (zelená fazuľka s hubovou krémovou omáčkou a vyprážanými cibuľovými krúžkami). Môj zoznam by mohol ešte pokračovať aj dezertmi a bol by ešte dlhší. Jedlo je veľkou súčasťou našich osláv. S rodinou budem v kontakte cez FaceTime. Sú smutní, nakoľko sú to prvé Vianoce, ktoré s nimi nebudem, ale chápu, že toto je súčasť toho, čo na Slovensku robím a sú hrdí, že som dospel a som schopný byť na sviatky preč, hoci to pre nás je nezvyčajné. Ja som smutný, ale teším sa, že uvidím, ako oslavujú Vianoce ostatní a že získam nové skúsenosti, ktoré si budem navždy pamätať.

Marcel Ozimák: Teším sa na to, ako si užijem tradičný vianočný deň v kruhu rodiny. Po čase bude čas aj na iné ako hokejové myšlienky. Pred obedom bude čas na oddych a večer si pozrieme rozprávky a rozdáme si darčeky. Následne navštívime rodinu a okolo deviatej bude po všetkom. Tešíme sa, že budeme všetci doma ako rodina. Čo sa týka večere, u nás je to trochu odlišné ako v Poprade. Keďže mama pochádza z Poľska, polievku máme z ikier. Manželka zase navarí šošovicovú, čiže u nás absentuje kapustnica. Ako hlavné jedlo máme zemiakový šalát a vyprážanú rybu. Aj ďalší recept pochádza z Poľska. Ryba na studeno je v kečupovo-cibuľovom náleve a s rajčinovými prísadami. Iné veci už fungujú u nás ako inde.

František Štolc: Vianoce strávim s rodinou čo je vzácna vec, keďže veľa času doma netrávim. Budú to moje druhé Vianoce na Slovensku po dlhom čase, čiže si to naplno užívam. Otec nachystá kapustnicu a ešte pred ňou máme oplátku s medom a cesnakom. Nemôžu chýbať bobálky a ryba, či už je to kapor alebo pstruh. Po večeri prídu na rad darčeky.

Dávid Bondra: V našej rodine sa dodržujú všetky slovenské tradície. Nesmie chýbať oplátka s medom a cesnakom či krájanie jabĺčka. Na večeru máme kapustnicu, šalát a rybu. Po večeri zazvoní zvonček a príde Ježiško. Tieto tradície sme dodržiavali aj v Amerike.